1. Haberler
  2. Lifestyle
  3. 4 patrondan 3’ü nitelikli yetenek bulmakta zorlanıyor

4 patrondan 3’ü nitelikli yetenek bulmakta zorlanıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Arts Magazin Mücevher

4 patrondan 3’ü nitelikli yetenek bulmakta zorlanıyor

İSTANBUL (İGFA) – ManpowerGroup tarafından 42 ülkede 40 bin 413 patronla gerçekleştirilen 2025 Global Yetenek Açığı Araştırması’na nazaran, dünya genelindeki patronların yüzde 74’ü muhtaçlık duydukları nitelikli yetenekleri bulmakta zorlandıklarını belirtiyor.

Bu oran, 2014’teki yüzde 36’lık düzeye kıyasla iki katına çıkarak önemli bir global meseleye işaret ediyor. Yetenek açığının yüzde 76 olarak ölçüldüğü Türkiye, 42 ülke içerisinde 21. sırada yer aldı. Türkiye’nin yetenek açığı 2024 yılında tekrar yüzde 76 düzeyinde iken 2023 yılında bu oran yüzde 72 idi.

Global çapta yüzde 86 ile Almanya patronların vasıflı yeteneklere ulaşmada en çok zorluk çeken ülke olurken bu ülkeyi yüzde 85 ile İsrail ve yüzde 84 ile Portekiz takip etti. İtalya’nın yüzde 78 ile 13., Fransa’nın yüzde 76 ile 17., Çin’in yüzde 74 ile 25. ve ABD’nin yüzde 71 ile 29. sırada yer aldığı listeye nazaran yüzde 53 ile Porto Riko patronların boş durumları doldurmakta en az zorlanan ülke oldu. Bu ülkeyi her biri yüzde 59’luk oran ile Kolombiya ve Polonya takip etti.

Kesimlere nazaran yetenek açığına bakıldığında ise Türkiye’de yüzde 85 ile sıhhat & ömür bilimleri en fazla yeteneğe gereksinim duyulan bölüm oldu. Öteki kesimlerde ise yetenek açığı oranları sırasıyla şu halde: Finans ve gayrimenkul yüzde 80, tüketim eserleri & hizmetleri yüzde 78, bilgi teknolojileri yüzde 75, endüstriyel eserler ve gereçler yüzde 74, güç ve altyapı hizmetleri yüzde 73, nakliyecilik ve lojistik & otomotiv yüzde 71 ve bağlantı hizmetleri yüzde 68.

EN AZ YETENEK AÇIĞI ÇALIŞAN SAYISI 50-249 OLAN ŞİRKETLERDE

Şirket büyüklüğüne nazaran yetenek açıklarına bakıldığında ise ülkemizde birinci sırada yüzde 80 ile birinci sırada çalışan sayısı 1.000-4.999 olan şirketler yer aldı. Bunu yüzde 78 ile çalışan sayısı 250-999 olan şirketler izledi. Sonrasında yüzde 77 ile çalışan sayıları 10-49, yüzde 76 ile çalışan sayısı 5 binden fazla, yüzde 75 ile çalışan sayısı 10’dan az olan şirketler yer aldı. Çalışan sayısı 50-249 olan şirketler yüzde 74 ile en az yetenek açığı yaşayan şirketler oldu.

EN ÇOK NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ ARANAN ALANLAR ORTASINDA ÜRETİM BİRİNCİ SIRADA

Araştırma, Türkiye’de yetenek açığının bilhassa muhakkak dallarda ağırlaştığını ortaya koyuyor. En çok nitelikli iş gücü aranan alanlar ortasında yüzde 30 ile üretim birinci sırada yer alırken bunu her biri yüzde 27’lik oranla mühendislik ve satış & pazarlama alanları izledi. Operasyon & lojistik ile idari işler & ofis takviye alanları yüzde 20 ile, dördüncü ve beşinci sıralarda yer aldı. Bu alanların akabinde yüzde 19 ile sürdürülebilirlik ve etraf, yüzde 18 ile IT & veri, yeniden her biri yüzde 12’lik oranlarla İK ve ön ofis & müşteri hizmetleri alanları geldi. Son sırada ise yüzde 7 ile ESG/danışmanlık, risk idaresi ve yönetişim alanı bulunuyor.

4 patrondan 3'ü nitelikli yetenek bulmakta zorlanıyor

ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, araştırmada ortaya konulan dataların nitelikli iş gücüne erişimde yaşanan global zorlukların her geçen yıl daha da arttığını gösterdiğini belirterek, “Türkiye’de yetenek açığının yüzde 76 düzeyine ulaşması, iş dünyasının en kritik problemlerinden biri haline gelirken bilhassa sıhhat & hayat bilimleri dalında yüzde 85’e varan oranlar bahsin ciddiyetini ortaya koyuyor. Bu durum sırf şirketlerin büyüme maksatlarını değil, tıpkı vakitte ülke iktisadının sürdürülebilir büyümesini de direkt etkiliyor. Öteki yandan şirketler büyüdükçe daha kompleks tertipler ortaya çıkıyor ve bu da nitelikli adaylara erişimi zorlaştırıyor. Bu noktada kurumların işe alım süreçlerini daha esnek hale getirmeleri, eğitim ve yetenek geliştirme programlarına yatırım yapmaları büyük kıymet taşıyor. Tıpkı vakitte kapsayıcı iş ortamları yaratmak, çalışan bağlılığını artıran stratejiler geliştirmek ve dijital marifetleri önceliklendirmek de yetenek açığını kapatmada kilit rol oynuyor. ManpowerGroup olarak kurumlara, bu zorlukların üstesinden gelebilmeleri için yenilikçi tahliller sunmaya ve iş ortaklarımıza aradıkları nitelikli yetenekleri bulabilmeleri için yardım etmeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

En Yeni Haberler için Art’s Magazin‘in ziyaret edin

4 patrondan 3’ü nitelikli yetenek bulmakta zorlanıyor
Arts Magazin Mücevher

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Arts Magazin ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!