AdSense Başvurusu Yapmadan Mutlaka Bunlara Dikkat Edin!

featured
service

AdSense Başvurusu Yapmadan Mutlaka Bunlara Dikkat Edin!

AdSense Başvurusu Yapmadan Mutlaka Bunlara Dikkat Edin!

Dünyanın en büyük dijital reklam platformu Google AdSense yayıncılar ve reklamverenler için güvenli bir ekosistem kurmak ve bu ekosistemin sürekli, güvenli ve hesap verebilir bir yapıda ilerlemesi için olmazsa olmaz politikaları var.

AdSense Nasıl Çalışır?

Google AdSense yayıncılara, sundukları online içerik üzerinden para kazanabilecekleri bir yol sunar. AdSense, içeriğiniz ve ziyaretçilerinize göre reklamları sitenizle eşleştirerek çalışır. Reklamlar, ürünlerini tanıtmak isteyen reklamveren tarafından oluşturulur ve ödenir. Bu reklamverenler her bir reklam için farklı bir tutar ödediklerinden, kazanacakları tutar da değişecektir.

AdSense’in Diğer Reklam Ağlarından Farkı Nedir?

AdSense Programı, sitenize Google Ads reklamları sağlamasıyla diğerlerinden ayrılır. Google daha sonra reklam türüne bağlı olarak reklamlara yapılan kullanıcı tıklamalarına veya reklam gösterimlerine göre sitenizde gösterilen reklamlar için size ödeme yapar. AdSense, reklam alanlarınız için rekabet, daha alakalı reklamlar ve tüm çevrimiçi içeriğiniz için reklam fırsatı anlamına gelen geniş bir reklamveren talebine anında ve otomatik olarak erişim sağlar.

AdSense’i Kullanmak İçin Ödeme Yapmam Gerekir mi?

Hayır. AdSense‘e katılım ücretsizdir. Hatta, Google sitenizde gösterdiğiniz Google reklamlarının aldığı tıklamalar, gösterimler ve diğer etkileşimler için size ödeme yapar. AdSense ile elde edebileceğiniz gelir hakkında daha fazla bilgi edinmek için AdSense ile gelir elde etme konulu yazıyı okuyabilirsiniz.

Siteleri AdSense için onay alamayan kullanıcılar, ücretli destek arıyorlar. Buna hiç gerek yok. Google Ürün Uzmanları 50’den fazla üründe, 20’den fazla dilde kullanıcılara yardımcı oluyor. Tamamen ücretsiz olan bu platformlara AdSense‘de dahil ve Türkiye’deki yapısı çok hızlı bir işleyişe sahip. Nasıl mı ulaşacaksınız?

Çok kolay. Bu linke tıklayarak Türkçe hizmet veren AdSense ürün uzmanlarına ulaşabilirsiniz. Tıklamadan önce AdSense için başvuru yapacaksanız bu yazının devamını okumanızı tavsiye ederim.

Web sitenizin AdSense‘e kayıt olabilmesi için öncelikle web sitenizdeki HTML kodlarına erişmeniz gerekir.

AdSense’e Kaydolma

AdSense Başvurusu Yapmadan Mutlaka Bunlara Dikkat Edin!
  1. AdSense Hesabı oluşturun

AdSense’te başarılı olmak için sitenizin, ziyaretçiler tarafından reklamlarınızın görülmesini sağlayacak ilginç ve özgün içeriğe sahip olduğundan emin olun. AdSense hesabı oluşturmayı öğrenin.

2. AdSense hesabınızı etkinleştirin

AdSense hesabınızı etkinleştirmek için aşağıdaki görevleri tamamlayın:

3. Ödeme bilgilerinizin ve sitenizin incelenmesini bekleyin

Doğru olduğundan emin olmak için ödeme bilgilerinizi inceler. AdSense Program politikalarına uygun olup olmadığını kontrol etmek için sitenizin tamamını inceler. Bu işlemi tamamladıktan sonra size etkinleştirme durumunuzun ayrıntılarını içeren bir e-posta gönderir. Bu işlem genellikle birkaç gün sürer ancak bazı durumlarda bu süre 2 ila 4 haftayı bulabilir.

4. Reklam yayınlamaya başlayın

AdSense hesabınız tamamen etkinleştirildikten sonra reklam yayınlamaya başlayabilirsiniz. Sitenizin reklam ayarlarını nasıl yapacağınızı öğrenin.

Başarılı bir AdSense hesabı yönetmenize yardımcı olması için AdSense Kılavuzunuz‘a bakmanızı öneririz.

Web Sitesi Onayı İçin AdSense’in Olmazsa Olmazları Nelerdir?

Tüm bunların başında bir web sitesi incelenmeden önce ister AdSense olsun isterse anlaşma yapacağınız herhangi bir platform, web sitenizin güvenliğini kontrol eder. Sisteme zarar verecek bir tehdit var mı? Sistemin devamlılığını bozacak bir durum teşkil eder mi?

Özellikle WordPress siteler için AdSense onayı almak zordur diye bir rivayet dolaşmaya başladı. Yapısı itibari ile basit yönetilebilen WordPress‘i kullanırken özellikle eklenti ve tema seçimlerinde yapılan hatalar gözle görülmemiş olsa da tespit edilebilir. Kullandığınız Warez bir tema, lisans ödememek için kullandığınız crackli bir eklentideki tespit edemezseniz onay almanız zorlanacaktır.

Bundan haberdar olmak için çok basit bir yol var.

Google Şeffaflık Raporu

Resmi makamların, şirketlerin uyguladığı politikalar ve gerçekleştirdiği işlemler nedeniyle gizlilik, güvenlik ve bilgiye erişimin nasıl etkilendiğini gösteren veriler paylaşılmaktadır.

Güvenli Tarama, internetteki güvenli olmayan web sitelerini tespit ederek kullanıcıları ve web sitesi sahiplerini görebilecekleri olası zarara karşı bilgilendirmek için Google‘ın güvenlik ekibi tarafından geliştirilen bir hizmettir.

Güvenlik

Bu Şeffaflık Raporu’nda, kullanıcılara gösterilen uyarılarla ilgili ayrıntıları açıklıyor. Bu bilgileri paylaşarak, güvenli olmayan web siteleriyle ilgili farkındalığı artırmayı ve daha güvenli bir web’e ulaşmayı umuyor.

Web sitenizi taramak ve bir açık var mı kontrol etmek isterseniz linki buraya bırakıyorum. Bu hizmet tamamen ücretsizdir.

Kitlenize Ulaşın
AdSense Başvurusu Yapmadan Mutlaka Bunlara Dikkat Edin!

Güvenlik sorunumuz yoksa en çok karşılaşılan sorunlardan bir tanesi de web sitenizin index ve serpleridir.

Web sitenizdeki indexler düşük ise politika onayı alamazsınız ve düzeltmeniz gereken sorunlar cevabı alabilirsiniz. İndexler aslında kitlenizin size ulaşmasına yardımcı olan, yayınladığınız içeriklerin sitemaps, indexapi gibi uygulama ve aparatlarla Google Search Central’e ulaşması ile Google’dan index talep etmiş olursunuz.

Yeni bir web siteniz varsa içeriklerinizin index alması biraz zaman alabilir. Bunun önüne geçmek için daha çok içerik üretmenizi ve içeriklerinizin görsellerinden başlığına, içerik açıklamalarından içerikteki cümlelere kadar ne kadar güncel ve özgün olursanız index alma şansınız o kadar artar. Tabi bunun için doğru bir robots.txt kurulumu, doğru bir site haritası ve Search Console kaydını tamamlamış olmanız gerekli.

Unutmadan söylemem gerekli, Google Search Console kaydınız yoksa onay alma şansınız düşük olacaktır.

SERP’i basitçe tanımlamam gerekirse yayınladığınız bir içeriği aradığınızda ilk 100 içerik arasında yer alma durumuna SERP denir. Yani aslında içeriğin sadece index alması değil, aynı zamanda başarılı bir SEO ile rakiplerinizden daha iyi bir yerde olması gerekir.

Bu gözünüzü korkutmasın. Bir SEO uzmanı olmasanız da özgün içeriklere sahip bir yayıncıysanız Google mutlaka sizi ödüllendirecektir. İleri derecede bir rekabete dahil olmak fark yaratmak için özgün içeriklerinizi yine özgün olan görseller ve hatta videolarla beslemenizi öneririm.

Yazılarınızdaki SERP oranı çok düşük, çok fazla kopya yazıya sahipseniz AdSense başvurunuz değersiz içerik olarak değerlendirilebilir. Bu yüzden SEO ve özgünlük çok önemlidir.

Yazdığınız yazıyı artık Googlebots okuyabilir, kelimeleri sayabilir ve hatta anlamlı olarak bile değerlendirebilir. Gelişen yapay zeka ile Googlebots bu konuda gelişmiş özellikler sunmaktadır.

Siz yazı açıklamasına 160 karakterlik bir kesit koysanız da Googlebots kullanıcının aramasına göre Content denen bu alanı değiştirebilir, kendi seçebilir ve kullanıcı ilgisine göre arama sonuçlarına ekleyebilir.

Bu yüzden sadece başlık ve açıklama kısmı değil tüm yazınızı dikkatli değerlendirmenizi öneririm.

Trafik kaynakları

AdSense Başvurusu Yapmadan Mutlaka Bunlara Dikkat Edin!

Google reklamları, belirli kaynaklardan trafik alan sayfalara yerleştirilemez. Örneğin, yayıncılar tıklama başına ödeme yapılan programlara katılamaz, istenmeyen e-postalar gönderemez ve reklamları bir yazılım uygulamasının çalışmasının sonucu olarak gösteremez. Ayrıca, dijital reklamcılık kullanan yayıncılar, sayfalarının Google’ın Açılış Sayfası Kalite Yönergeleri ile uyumlu olmasını sağlamak zorundadır.

Bu tarz programlar ve değişim aktiviteleri gelişen Google Analytics sayesinde çok basit tespit edilir ve siteniz AdSense Programına kabul edilmeyebilir.

AdSense Programına kabul edildikten sonra da siteler, trafik ve tıklamalar düzenli kontrol edilir. Siz kendi reklamlarınızı tıklamasanız da bu tarz programlar, ücretli trafik satın alma gibi etkinliklere yönelmeniz durumunda AdSense hesabınız iptal edilebilir. Bu tarz bir iptalden sonra dönüşü olmayabilir.

Site davranışı

Google reklamları gösteren siteler kullanıcıların kolay gezinebileceği nitelikte olmalıdır. Siteler kullanıcı tercihlerini değiştiremez, kullanıcıları istemedikleri web sitelerine yönlendiremez, indirme işlemleri başlatamaz, kötü amaçlı yazılım bulunduramaz veya sitede gezinmeyi engelleyen pop-up ya da arkada açılır pencere içeremez.

Gezinme seçenekleri yanıltıcı olan siteler

Yayıncılar, tıklama veya görüntüleme elde etmek amacıyla, reklamların menü, gezinme veya indirme bağlantıları gibi başka içeriklerle karıştırılabilecek şekilde yerleştirildiği uygulama yöntemlerini kullanamaz. Her yayıncının, reklam uygulamasının reklam yerleşimi politikalarına uymasını sağlamaktan sorumlu olduğunu unutmayın.

Bu, aşağıdakileri kapsar, ancak bunlarla sınırlı değildir:

  • İçerik akışı veya indirme seçeneklerinin bulunduğuna dair yanlış iddialar
  • Var olmayan içeriklere bağlantı
  • Kullanıcıları alakasız veya yanıltıcı web sayfalarına yönlendirme
  • Kullanıcıları kasıtlı olarak yanlış yönlendirmek amacıyla tasarlanmış tüm diğer gezinme türleri
  • Reklamların doğal olarak gezinme amaçlı olması beklenen yerlere yerleştirildiği sayfalar.

Teknik gereksinimler

AdSense Başvurusu Yapmadan Mutlaka Bunlara Dikkat Edin!

Google, kaliteli bir kullanıcı deneyimi sunmanıza yardımcı olmak amacıyla, Google reklamlarını görüntüleyen sitelere yönelik bazı teknik özellikler belirlemiştir. Yalnızca bu teknik özellikleri karşılayan sitelerin reklam göstermesine izin verilir. Teknik gereksinimlerle ilgili ayrıntıları aşağıda bulabilirsiniz:

  • Biçim gereksinimleri
    • Web Görünümü
      • İçerik için AdSense (AFC) ve Ad Exchange (AdX) görüntülü reklamları tüm Web Görünümü teknolojileri üzerinden desteklenmez. Bir Web Görünümü üzerinden AFC ve AdX görüntülü reklamları yayınlayarak para kazanmayı amaçlayan uygulama geliştiricileri aşağıdaki desteklenen görüntüleme çerçevelerinden birini kullanmalıdır:
      • Google AdMob reklamları ve AdX uygulama içi reklamları, Google Mobile Ads SDK’sı kullanıldığı ve yayıncı diğer tüm AdSense program politikalarına uyduğu takdirde, bir Web Görünümünün yanındaki uygulamalarda gösterilebilir.

Uygulama veya siteler için kullanıcı tarafından oluşturulan içerik, uygulamaya ya da siteye kullanıcıların katkısıyla eklenen ve uygulama veya sitenin diğer kullanıcılarının en az bir alt grubuna görünen içeriktir. Kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğe örnek olarak metinler, yorumlar, resimler, videolar, profiller, kullanıcı adları, oylar, beğeniler, kalpler veya diğer medyalar gösterilebilir. Reklamlar, yerleşik sosyal medya içermedikçe kullanıcı tarafından oluşturulan içerik olarak kabul edilmez.

Bir yayıncı olarak siteniz veya uygulamanızdaki kullanıcı tarafından oluşturulan tüm içeriğin tüm geçerli Program politikalarına uymasını sağlamaktan sorumludur. Yani AdSense’e ve/veya AdMob’a katılabilmek için reklam kodunuzun gösterildiği sayfalardaki kullanıcı tarafından oluşturulan içerik dahil tüm içeriğin tüm geçerli Program politikalarına uymasını sağlamanız gerekir.

Kullanıcı tarafından oluşturulan içeriği diğer içeriklerimden farklı kılan nedir?

Doğrudan sizin yönlendirmeniz ve denetiminiz altında oluşturulan diğer içeriklerden farklı olarak kullanıcı tarafından oluşturulan içerik, sahip olduğunuz site veya uygulamadan bağımsız şekilde çalışan kullanıcılar tarafından gönderilir. Ne yazık ki internetteki herkes nazik ve görgülü değildir. Kullanıcılar her şeyi yayınlayabilir. Bu nedenle, bir yayıncı olarak kullanıcıların yayınladığı içeriğin tüm geçerli Program politikalarına uymasını sağlamaya hazırlıklı olmanız gerekir.

İhlalleri bulmak için “site:” arama operatörünü kullanma

Google Arama’dan yararlanarak kendi sitenizde içerik bulmak kolaydır. Sorgunuzda “site:” arama operatörünü kullanarak Google’ın yalnızca kendi sitenizden arama sonucu döndürmesini sağlayabilirsiniz. Bu özelliği (i) Google Yayıncı Politikaları’nı ihlal etme veya (ii) Google Yayıncı Kısıtlamaları kapsamına girme potansiyeli taşıyan içerikleri belirlemek için kullanabilirsiniz. Söz konusu içerikler, aldığınız reklamların sınırlanmasına yol açar. Bu içerikleri belirlemek için aşağıdaki adımları uygulayın:

Temel bilgiler

  1. Google Arama‘yı açın.
  2. Aşağıdaki sorguyu kopyalayıp Google Arama alanına yapıştırın. Ardından Google’da Ara düğmesini tıklayın:
    • site:yayıncı_sitesi.com
    • “yayıncı_sitesi.com” kısmını kendi alan adınızla değiştirmeyi unutmayın.
  3. Aramanızın genişletilebilmesi için Güvenli Arama’da “Müstehcen sonuçlara filtre uygula” seçeneğinin işaretli olmaması önerilir. Güvenli Arama ayarlarını, arama sonuçları sayfanızın sağ üst köşesinde bulabilirsiniz.

Sorgunuzu hassaslaştırma

  1. Google Yayıncı Politikaları’nın veya Google Yayıncı Kısıtlamaları’nın kapsamına girme potansiyeli taşıyan içerikleri daha kolay bir şekilde bulmak için orijinal sorgunuza anahtar kelimeler ekleyebilirsiniz. Örneğin:
    • Yetişkinlere uygun içerikleri ve olası ihlalleri bulmak için aşağıdakilere benzer sorgular kullanın:
      • site:yayıncı_sitesi.com seks
      • site:yayıncı_sitesi.com erotik
      • site:yayıncı_sitesi.com eskort
    • Telif hakkı ihlallerini bulmak için (ör. yasa dışı dosya paylaşımı):
      • site:yayıncı_sitesi.com dvdrip
      • site:yayıncı_sitesi.com duraksız yayın
      • site:yayıncı_sitesi.com ücretsiz izle
    • Kısıtlanmış ve yasa dışı içeriğin satışı:
      • site:yayıncı_sitesi.com tütün
      • site:yayıncı_sitesi.com tüfek
      • site:yayıncı_sitesi.com eroin
    • Kumar:
      • site:yayıncı_sitesi.com poker
      • site:yayıncı_sitesi.com yirmi bir
      • site:yayıncı_sitesi.com texas hold’em
  2. Sorgunuza karşılık gelen resimleri görüntülemek içinse Google Görsel Arama‘dan yararlanabilirsiniz. Bu özellik, sık olarak resim biçiminde karşılaşılan içerikleri (ör. yetişkinlere uygun içerik) bulmanıza yardımcı olur. Yukarıdaki örnekleri denedikten sonra, sorgunuzun döndürdüğü resimleri görmek için arama kutusunun altındaki Görseller bağlantısını tıklamanız yeterlidir.

Yasaklanmış veya kısıtlanmış içeriklerle ilgili daha fazla bilgi edinmek ve sorgularınız için fikir almak istiyorsanız Google Yayıncı Politikaları’nı ve Google Yayıncı Kısıtlamaları’nı inceleyebilirsiniz.

AdSense Başvurusu Yapmadan Mutlaka Bunlara Dikkat Edin!

AdSense Başvurusu Yapmadan Mutlaka Bunlara Dikkat Edin!

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Arts Magazin ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!