DBB çalışanından muhtemel afetlere karşı hazırlık
DİYARBAKIR (İGFA) – Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı, mümkün afet durumlarında arama-kurtarma çalışmalarında yer alabilmek için harekete geçti. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi ile AFAD ortasında imzalanan protokol ile Arama Kurtarma Akreditasyon Eğitimi başlatıldı.
AFAD İl Müdürlüğü yerleşkesinde yapılan teorik ve pratik eğitimlerde, afet, temel afet şuuru, acil durumlarda hareket üslubu ve kurtarma operasyonlarındaki teknik materyallerin kullanımı uygulamalı olarak anlatılıyor.
Arama kurtarma akreditasyon eğitimi 3 hafta, afet farkındalık eğitimi ise 3 gün sürecek. Eğitimlerin akabinde imtihanlarını muvaffakiyetle tamamlayan çalışana sertifika verilecek. Kuvvetli eğitimlerini tamamlayan Büyükşehir Belediyesi arama kurtarma takımı, AFAD uyumuyla olası afet olaylarında vazife alacak.
‘Hızlı müdahale etme talihimiz artacak’
Afet İşleri Dairesi Başkanı Azat Yılmaz, belediyenin farklı ünitelerinde misyon yapan 35 işçiden oluşan takımla Arama Kurtarma Akreditasyon eğitimi aldıklarını söyledi.
Eğitimlerin değerine dikkat çeken Yılmaz, şöyle konuştu: “Herhangi bir afet, sarsıntı anında yıkılan binalarda arama-kurtarma yapabilmek için bu akreditasyonu almamız gerekiyor. 35 kişilik grubumuzla aldığımız eğitim sayesinde rastgele bir afet anında arama-kurtarmalarda daha aktif ve süratli bir halde müdahale etme talihimiz doğuyor.”
Afet farkındalık eğitimi
Büyükşehir Belediyesi gruplarının afet farkındalık eğitimini de aldığını belirten Yılmaz, şunları aktardı: “Bu eğitimin gayesi da toplumda afet farkındalığını oluşturmak. Bunun için de 20 kişilik bir grup kurduk. Aldığımız eğitimle amacımız, 7’den 70’e okullarda, kurumlarda, sivil toplum kuruluşlarında, mahallelerde bu afet farkındalığını yaratabilmek için afet farkındalık eğitimini vermeye başlayacağız. Emelimiz toplumda şuur oluşturmaktır.”
‘Cesareti ve bilgiyi veriyoruz’
AFAD Eğitmeni Mehmet Yasin ise işçinin kuvvetli bir eğitim sürecinden geçtiğini vurgulayarak, “Öncelikle işçinin bilinçlenmesi, zelzelede nasıl davranılması gerektiğini, kazazede ile karşılaştığında kütlenin nasıl kaldırıldığı, indirildiği, sürüklendiği, kırıldığı, tahkimatın nasıl yapıldığı, işçiye bu hamaseti ve bilgiyi veriyoruz” dedi.
‘Enkazda neler yapabileceğimizi öğrenmiş olduk’
DBB çalışanı Leyla Çiftçi de, aldıkları eğitim sayesinde afet konusunda daha çok farkındalık kazandıklarını belirterek, “Olası bir sarsıntıda ya da harikulâde bir olayda nasıl müdahale etmemiz nasıl gerektiğini, heyecanımızı nasıl koordine etmemiz gerektiğini burada daha yeterli öğrenmiş oluyoruz. Enkazda neler yapabileceğimizi öğrenmiş olduk. Bize birçok tecrübe katmış oldu” diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesinden birinci takımın eğitimini tamamlamasının akabinde ikinci takım de eğitimden geçecek.
Yorumlar kapalı.