Diriliş şairi Sezai Karakoç’a büyük vefa

wp-header-logo-623.png

SAKARYA (İGFA) – Sakarya Büyükşehir Belediyesi, diriliş ve vatan şairi Sezai Karakoç’un vefatının 3’üncü yıl dönümünde örnek bir vefa etkinliğine imza attı ve şiir tutkunları Orhan Gazi Kültür Merkezi’nde Karakoç’un toplumdaki manevi uyanışındaki rolünü, Türk Şiiri’ne katkısını konuştu. Buluşmada, “Sezai Karakoç Türk şiirine değil, düşünce hayatımıza, manevi uyanışımıza, toplumsal bilincimize yön vermiştir” vurgusu yapıldı.

KARAKOÇ’UN TÜRK ŞİİRİ’NE BAKIŞ

Şair Ömer Erdem ve Prof. Dr. Yılmaz Daşcıoğlu’nun konuşmacı olduğu vefa buluşmasında Sezai Karakoç’un Türk Edebiyatı’na olan katkısı anlatıldı, O’nun düşünce dünyası ve sanat ile modern Türk Şiiri’ne bakışı konuşuldu. 

Programda “Sezai Karakoç Türk şiirine değil, düşünce hayatımıza, manevi uyanışımıza, toplumsal bilincimize yön vermiştir” vurgusu yapıldı.

Şair Ömer Erdem, “Sezai Karakoç olmasaydı, İkinci Yeni eksik, tek boyutlu bir modern şiir akımı olurdu. Karakoç, Cemal Süreyya, Edip Cansever, Turgut Uyar ve Ece Ayhan gibi çağdaşlarıyla bir bütünlük oluşturur, genç, inanmış, şehirli ve modern bireyin dilini temsil eder, modern şiiri tek taraflı olmaktan kurtarır. Cemal Süreyya ve Ece Ayhan da ‘İkinci Yeni, Sezai Karakoç’tur’ demiştir. Büyük atılımlar ancak birlikte mümkündür” dedi.

“İKİ DÜNYA ARASINDA KÖPRÜ KURDU…”

Akademisyen Prof. Dr. Yılmaz Daşcıoğlu ise, “20. yüzyıl modernleşme sürecinde, hem geleneksel birikimi özümseyip modern bir şekilde yeniden üretme hem de bu birikimi hayatın içinde pratik olarak nasıl var edebileceğimizi gösterme konusunda Sezai Karakoç, Batı’yı ve güncel edebi olayları yakından takip ederek iki dünya arasında bir köprü kuran önemli bir model olarak öne çıkmıştır. Gelenekle negatif bir ilişki kurmak yerine onu sağlıklı bir şekilde temsil eden bir örnek olmuştur” ifadelerini kullandı.

“TOPLUMUN DİRİLİŞİNE İLHAM OLDU”

Büyükşehir’den yapılan açıklama, “Sezai Karakoç, yalnızca Türk şiirine değil, düşünce hayatımıza da yön veren önemli bir fikir insanı ve sanatçıdır. Onun ‘diriliş’ ideali, manevi bir uyanış ve toplumsal bilinçlenme çağrısı olarak tarihe geçmiştir. İslam medeniyetine dair derin bir birikimi, özgün düşünceleri ve etkileyici üslubuyla Karakoç, milletimizin manevi değerlerini şiir ve fikirleriyle yeniden gündeme getirmiş, toplumun dirilişine ilham kaynağı olmuştur.” denildi. 

Program sonunda “Diriliş Şairi” Sezai Karakoç’un eserleri katılımcılara hediye edildi.
 

source

Exit mobile version