Dünyaca ünlü omurga uzmanları İstanbul’da buluştu
İSTANBUL (İGFA) – Omurga cerrahisinde dünyanın önde gelen uzmanlarını bir ortaya getiren “İstanbul Spine Masters 2025”, 24-27 Nisan 2025 tarihleri ortasında Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Hastanesi konut sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştiriliyor.
Üsküdar Üniversitesi NP Sıhhat Yerleşkesi İbni Sina Oditoryumundaki aktifliğin açılışında konuşan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, NPİSTANBUL Yönetim Kurulu Lideri Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, toplantının üniversitenin kuruluş misyonuyla derin bir tematik bağı olduğunu söz etti.
2018 yılında Türkiye’nin birinci, Avrupa’nın ikinci beyin hastanesini kurduklarını anımsatan Prof. Dr. Tarhan, “Bugün yaklaşık 4 bini milletlerarası olmak üzere 24 bin öğrencimiz var. Nörobilim ve nöropazarlama üzere lisansüstü programlarda Türkiye’de öncüyüz. Beyin ve omurilik cerrahisi kümesi olarak sizleri ortamızda görmek bizim için büyük bir memnunluk. Tecrübelerin ve bilginin paylaşıldığı, aktarıldığı bu cins toplantılara takviye vermek bizim için onurdur” diye konuştu.
Kongre Başkan Yardımcısı ve NPİSTANBUL Hastanesi Beyin, Hudut ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Onur Yaman, İstanbul Spine Masters aktifliğinin 2015 yılında başlandığını lisana getirerek, Covid periyodu haricinde, bu periyoda kadar da daima düzenlendiğini ve bütün dünyadan Almanya’dan Kore’ye, Portekiz’den Japonya’ya, Amerika’dan Tunus’a, Mısır’a kadar uzmanların gelip sunumlarını yaptıklarını hatırlattı.
“Katılımcılar, omurga cerrahisindeki en şimdiki literatürü paylaşıp kendi tecrübelerini aktarıyor.” diyen Prof. Dr. Onur Yaman, “Omurga cerrahisinde travma, dejeneratif hastalıklar, deformiteler ve konjenital anomaliler üzere birçok alanda dünyanın önde gelen uzmanları, en aktüel literatürü paylaşarak kendi klinik tecrübelerini aktarıyor. Toplantılar sadece teorik sunumlarla sonlu kalmıyor; birebir vakitte canlı cerrahi uygulamalarla da destekleniyor. Bu yılki tertipte iki başka kurs programı düzenleniyor. Bunlardan birincisi, temel eğitimlerin verildiği ‘basic kurs’. Bu kursta, dört masaya ayrılmış kümeler halinde beşer-altışar kişilik takımlarla çalışılıyor. İştirakçi cerrahlar, boyun omurgasına vida yerleştirme, sırt omurgasına vida takma üzere süreçleri maketler üzerinde birebir uygulama bahtı buluyor. Böylelikle teorik bilgiler, pratik tecrübeyle pekiştiriliyor” diye konuştu.
ROBOT YARDIMIYLA AMELİYAT SİMÜLASYONLARI…
Katılımcıların, anatomik yapıya hayli uyumlu modeller üzerinde pratik yapma fırsatı bulacağını söyleyen Prof. Dr. Onur Yaman, “Öğleden sonra ise ileri seviye kurs kapsamında, özel olarak tasarlanmış bir omurga cerrahisi eğitim merkezinde uygulamalı çalışmalar gerçekleştirilecek. Bu merkezde, omurganın yapısı sisteme tanıtılarak robot yardımıyla ameliyat simülasyonları yapılacak. İştirakçiler, modeller üzerinde robot dayanaklı cerrahi pratiği gerçekleştirme imkânı elde edecek. Bu toplantı neden değerli? Zira dünyanın dört bir yanından omurga cerrahisinde uzmanlaşmış doktorlar bir ortaya gelerek bilgi ve tecrübelerini paylaşıyor. Türkiye olarak böylesine itibarlı bir tertibe mesken sahipliği yapmaktan büyük memnunluk ve gurur duyuyoruz.” Tabirlerini kullandı.
DR. YAMAN: “TÜRKİYE OMURGA CERRAHİSİNDE DÜNYADAKİ İLERİ ÜLKELER SEVİYESİNDE”
Yaman, bilhassa vurgulamak gerekir ki, Türkiye omurga cerrahisinde dünyadaki ileri ülkelerle tıpkı düzeyde, hatta birçok alanda öncü pozisyondadır.” biçiminde kelamlarını tamamladı.
Etkinliğin açılışında Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur, Ortadoğu Omurga Derneği Kurucusu Prof. Dr. Mehmet Zileli, Ortadoğu Omurga Derneği Başkanı Mohammad Zohair Shaker, Uluslararası Omurga Akademisi Başkanı Oscar L. Alves, Uluslararası Omurga Akademisi Başkanı Jutty Parthiban da açılış konuşmaları gerçekleştirdi.
Yorumlar kapalı.