Çiğli Belediyesi
Çiğli, İzmir ilinin bir ilçesidir. İlçenin kuzeyinde Menemen, doğusunda Karşıyaka ilçeleri, güneyinde ve batısında İzmir Körfezi bulunmaktadır.
Çiğli‘nin yüzölçümü 139 km2‘dir.
Çiğli ilçesi İzmir merkeze 17 km, Menemen ilçesine 18 km, Karşıyaka ilçesine 7 km uzaklıktadır. Çiğli ilçesi sıradağ yükseltileri ile İzmir Körfezi arasındaki eski Gediz Nehri yatağının oluşturduğu ovada kurulmuştur. İlçe, geniş bir kıyı ovasına sahiptir.
Yükseltiler ile ova İzmir-Çanakkale Karayoluyla ayrılmış gibidir. Körfez kıyısındaki ovalık alan çorak ve bataklıktır. Egekent, Evka-2 ve Evka-5 toplu konutları az eğimli bir alandadır.
Çiğli Belediye Başkanı

31 Mart 2019 yerel seçiminde Cumhuriyet Halk Partisi‘nin adayı olan Selim Utku Gümrükçü, 75.697 oy alarak toplam oyun 62.08% ile Çiğli Belediye Başkanı seçilmiştir.
Çiğli Belediyesi’nin Tarihi
Çiğli’de ilk yerleşimin, 19. yüzyılın sonlarına doğru, Balkanlardan göç eden Türkler tarafından gerçekleştirildiği bilinmektedir.
Kurtuluş Savaşı esnasında İzmir’in Yunanlar tarafından işgalini müteakiben, Yunan zulmünden kurtulmak isteyen bir kısım yerli halk burayı daha güvenli bularak yerleşti.
Cumhuriyetin ilk yıllarında ve daha sonra yapılan mübadeleler çerçevesinde Batı Trakya’dan gelen Türklerin yerleştirilmesiyle ilk etapta köy olarak kuruldu. Yerleşim, 1890 yılı kayıtlarında “Çikli” adıyla geçmekte olup, 1928 yılından beri aynı adı taşımaktadır. 5 Aralık 1959’da “Büyükçiğli” adıyla belediye statüsü alarak beldeye dönüştü.
25.09.1968 tarihinde, 07.03.1966 ve 19.08.1966 tarihlerinde yaşanan ve 14 kişi ile 2.394 kişinin öldüğü 5.6 Ms ve 6.9 Ms şiddetlerindeki depremlerle evsiz kalan; Varto depremzedeleri o zamanki adıyla Çimentepe bugünkü adıyla Güzeltepe ve Şirintepe mahallelerinin bulunduğu alanlara yerleştirilmiş, bu süreç daha sonra doğu ve güneydoğu bölgelerinden gelen vatandaşların Büyükçiğli, Küçükçiğli ve Balatçık mahallelerine iskan edilmeleri ile devam etmiş, 1981 yılında Millî Güvenlik Konseyi’nin 34 No’lu kararıyla İzmir Belediyesi sınırları kapsamına alınmıştır.
Büyükşehir Belediyeleri Teşkilatlanması ile ilgili 303 sayılı kanundan sonra Karşıyaka Belediyesi’ne bağlandıktan sonra, 1992 yılında ilçe statüsünü kazanıncaya kadar adı geçen belediyenin şubesi olarak varlığını sürdürmüştür.
27.05.1992 tarih ve 3806 sayılı yasa ile Çiğli adı altında 10 mahalle metropol olarak değerlendirildikten sonra, Sasalı beldesi ve Kaklıç köyü de dahil edilmiş, 22.03.2008 tarihinde Harmandalı da eklenmiş, daha sonra Harmandalı Atatürk Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi ve İnönü Mahallesi de Çiğli ilçesine bağlanmış ve Çiğli Belediyesi kurulmuştur. Ahmet Efendi Mahallesi Menemen ilçesine bağlı iken, 12.11.2010 tarih ve 2010/777 sayılı karar ile Çiğli ilçesine bağlanmıştır.
Çiğli Belediyesi Misyonu ve Vizyonu
Misyon
İnsana, doğaya ve yaşayan tüm canlılara saygı, hoşgörü ve bağlılık temelinde, ¨Kentsel kaynaklar ve hizmetlere erişimi; Yenilikçi, Ekonomik, Kaliteli ve Etkin bir Yerel Yönetim anlayışı ile¨, herkes için eşit, erişilebilir ve sürdürülebilir kılmaktır.
Vizyon
Sosyal, kültürel, ekonomik ve ekolojik açıdan kentsel yaşamı ve kentlilik bilinci gelişmiş, çağdaş, katılımcı, kapsayıcı, eşitliğe duyarlı bir kentlilik bilinciyle; herkes için erişilebilir, sürdürülebilir müşterek bir gelecek kurmuş, 2030 Küresel Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini içselleştirmiş ve yerelleştirmiş, ulusal ve uluslararası düzeyde örnek bir kent olmaktır.
Çiğli Belediyesi Yönetim Şeması
Selim Utku Gümrükçü Belediye Başkanı |
|
Bilgi İşlem Müdürlüğü | Teftiş Kurulu Müdürlüğü |
Özel Kalem Müdürlüğü | Plan ve Proje Müdürlüğü |
İklim Değişikliği Müdürlüğü | Strateji ve Geliştirme Müdürlüğü |
Mali Hizmetler Müdürlüğü | İmar ve Şehircilik Müdürlüğü |
Yapı Kontrol Müdürlüğü |
Ali Rıza Köçer – Başkan Yardımcısı |
Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü |
Deniz Çıtak – Başkan Yardımcısı |
İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü |
Tülin Koç – Başkan Yardımcısı |
Sağlık İşleri Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü |
Muharrem Aslan – Başkan Yardımcısı |
Fen İşleri Müdürlüğü, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü |
Nihal Demir Çoban – Başkan Yardımcısı |
Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, Veteriner İşleri Müdürlüğü |
Yusuf Ersel Tanrıöver – Başkan Yardımcısı |
Hukuk İşleri Müdürlüğü, Emlak İstimlak Müdürlüğü, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü |
Çiğli Belediyesi Faaliyet Raporları
2021 Yılı Faaliyet Raporu – Buradan ulaşabilirsiniz
2020 Yılı Faaliyet Raporu – Buradan ulaşabilirsiniz
2019 Yılı Faaliyet Raporu – Buradan ulaşabilirsiniz
2018 Yılı Faaliyet Raporu – Buradan ulaşabilirsiniz
2017 Yılı Faaliyet Raporu – Buradan ulaşabilirsiniz
2016 Yılı Faaliyet Raporu – Buradan ulaşabilirsiniz
2015 Yılı Faaliyet Raporu – Buradan ulaşabilirsiniz
2014 Yılı Faaliyet Raporu – Buradan ulaşabilirsiniz
2013 Yılı Faaliyet Raporu – Buradan ulaşabilirsiniz
2012 Yılı Faaliyet Raporu – Buradan ulaşabilirsiniz
2011 Yılı Faaliyet Raporu – Buradan ulaşabilirsiniz
2010 Yılı Faaliyet Raporu – Buradan ulaşabilirsiniz
2009 Yılı Faaliyet Raporu – Buradan ulaşabilirsiniz
Çiğli Belediye Başkanları
2019 – S. Utku Gümrükçü – Cumhuriyet Halk Partisi – Aldığı Oy: % 62,08
2014 – Hasan Arslan – Cumhuriyet Halk Partisi – Aldığı Oy: % 53,59
2009 – Metin Solak – Cumhuriyet Halk Partisi – Aldığı Oy: *Belediye Meclisi Seçti
2009 – Ensari Bulut – Cumhuriyet Halk Partisi – Aldığı Oy: % 45,15 – 2009 Yılında vefat etti
2004 – Ensari Bulut – Cumhuriyet Halk Partisi – Aldığı Oy: % 38,81
1999 – Tevfik Alyanak – Cumhuriyet Halk Partisi – Aldığı Oy: % 30,24
1994 – Galip Öztürk – Anavatan Partisi – Aldığı Oy: % 32,08
1992 – Galip Öztürk – Anavatan Partisi – Aldığı Oy: % 28,67*
*1992 yılında Çiğli’nin Karşıyaka’dan ayrılmasıyla Galip Öztürk ara seçimlerde belediye başkanı seçilmiştir.
Çiğli Belediyesi Logosu
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi -Çiğli
Bölgenin TSE EN ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi ve TSE EN ISO 14001:2004 Çevre Yönetim Sistemi belgelerine sahiptir.
Çiğli Belediyesi Hizmetleri
Çiğli Belediyesi Cenaze Hizmetleri
Çiğli Belediyesi hafta sonları ve tatil günleri dahil olmak üzere her gün 08:30-17:30 saatleri arasında defin işlemlerini yürütmektedir. Sağlık İşleri Müdürlüğü Anadolu Caddesi No:766 adresinde hizmet vermektedir. Müdürlüğümüze ait 0232 376 55 22 numaralı telefondan ulaşılabilir.
Sağlık İşleri Müdürlüğü’ne gelirken, vefat eden kişinin nüfus cüzdanını ve varsa hastalığı ile ilgili belgeleri yanınızda bulundurunuz. (Nüfus Cüzdanı kayıp ise Nüfus Müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği gerekmektedir.)
Ölüm raporu Çiğli Belediye hekimleri tarafından düzenleneceği gibi özel polikliniklerden, aile hekimlerinden veya her hangi bir hekimden alınabilir. Ancak sadece hekim raporu ile gömü işlemi yapılamaz. Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından Gömme İzin Belgesi (Ölüm Belgesi) düzenlenmesi zorunludur.
YAKINIMIZI MESAİ SAATLERİ DIŞINDA KAYBETTİK. MORGA KALDIRMAK İÇİN NE YAPABİLİRİZ?
Akşam 17.30’den sonra vefat durumunda cenazeyi sabaha kadar evde bekleteceğiniz gibi dilerseniz morga da kaldırabilirsiniz. Morga kaldırmak için özel poliklinik, serbest hekim veya bir başka hekimden ölüm raporu alınması gerekmektedir. Ölüm raporu alındıktan sonra Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’nün ALO 188 hattını arayınız. Bu hat her gün 24 saat hizmet vermektedir.
CENAZEMİZİ ŞEHİR DIŞINA DEFNETMEK İSTİYORUZ NE YAPMALIYIZ?
Cenazenin şehir dışına çıkarılması için çinko tabut alınması ve cenazenin ilaçlanması zorunludur. Bu işlemlerden sonra Sağlık İşleri Müdürlüğü elemanları tabutu mühürleyerek yol belgesi düzenleyecektir. Yapılacak işlemlerin ayrıntıları için Gömme İzin Belgesi düzenleyen görevlilerden bilgi alabilirsiniz
CENAZENİN YIKANMASI, KEFENLEME VE GÖMÜ İŞLEMLERİ NEREDE YAPILYOR?
Belediyemiz Sağlık İşleri Müdürlüğü’nden Gömme İzin Belgesi alındıktan sonra yıkama, kefenleme ve gömü işlemleri Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Mezar yeri için de Büyükşehir Mezarlıklar Müdürlüğü ile görüşmeniz gerekmektedir. B.Ş.B. Soğukkuyu Mezarlık Telefon:0232 365 76 98 – B.Ş.B.Tepecik Mezarlıklar Müdürlüğü Telefon:188
DEFİN BELGESİ, YOL BELGESİ GİBİ İŞLEMLER İÇİN ÇİĞLİ BELEDİYESİ NE KADAR ÜCRET ALMAKTADIR?
Çiğli Belediyesi Gömme İzin Belgesi düzenlenmesi ve şehiriçi cenaze nakilleri için hiçbir ücret almamaktadır.
VEFAT EDEN KİŞİNİN NÜFUSTAN DÜŞMESİ İÇİN NE YAPMALIYIZ?
Vefat eden kişin nüfustan düşme işlemleri, defin belgesi düzenlenmesini takip eden 10 gün içinde Sağlık İşleri Müdürlüğümüz tarafından yapılmaktadır. Vefat eden kişinin yakınlarının bu konuda girişimde bulunmasına gerek yoktur. Veraset işlemleri için Gömme İzin Belgesi düzenleyen elemanlarımıza danışabilirsiniz.
Çiğli Belediyesi Evlilik Hizmetleri
Başvuruda İstenilen Belgeler
1. Kimlik belgesi
2. 4 adet vesikalık fotoğraf
Evlendirme Memurluğu : 0 232 520 6000 / 1210-1211-1212-1213-1214
Aile Cüzdanı Ücreti 200 TL
Dış Nikah Hizmet Bedeli 575 TL
Kokteyl Alan Kirası 613,60 TL
Belediye Nikah Salonu – Haftaiçi mesai saatleri içerisinde nikah ücreti 637,90 TL
Belediye Nikah Salonu – Haftasonu ve mesai saatleri dışında nikah ücreti 1348,60 TL
Evlenme İşlemlerine Mahsus Sağlık Raporu
Evlenme Başvurusu Müracaatı İçin Bilgiler Listesi
Çiğli Belediyesi Temizlik Hizmetleri
İnsanların toplu olarak bir arada bulundukları ibadethanelerin toplum sağlığı ve genel temizlik açısından önem taşıması nedeniyle, ilçemizdeki 32 cami ve 3 cemevi belediyemiz tarafından rutin olarak temizleniyor.
İnsanların toplu olarak bir arada bulundukları ibadethanelerin toplum sağlığı ve genel temizlik açısından önem taşıması nedeniyle, ilçemizdeki 32 cami ve 3 cemevi belediyemiz tarafından rutin olarak temizleniyor. Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan temizlik ekipleri her bir cami ve cemevine her ay düzenli olarak gidiyorlar. Ekipler önce her yeri süpürüyorlar, ardından tüm camlar, tozlu yüzeyler ile tüm avizeleri siliyorlar. Belediyemizin uygulaması cami ve cemevleri yönetimleri ile halkın büyük beğenisini topladı.
Yaşlıların Evini Temizliyoruz
Temizlik projesi kapsamında belediyemiz tarafından yaşlı ve bakıma muhtaç vatandaşlar ile engellilerin evleri düzenli periyotlarla temizleniyor.
Oluşturulan temizlik ekipleri ayda bir yaşlıların evlerine gidiyorlar ve evi baştan aşağı temizleyerek, onların bu anlamdaki önemi bir ihtiyacını karşılıyorlar. Proje için Çiğli’de 65 yaş üstü yaşlıların yaşadığı evler 2 aylık yoğun bir çalışmanın ardından tespit edildi.
Temizlik gereçleri olan elektrik süpürgesi, temizlik araç ve malzemelerinin temin edilmesiyle birlikte belediye çalışanlarından üçer kişilik temizlik ekipleri kuruldu. Proje kapsamında 60 hane belirlendi ve belediye ekipleri tarafından zaman geçirilmeden proje hayata geçirilerek, birer birer yaşlıların evleri temizlenmeye başlandı. Yaşlılarımız belediyemizin bu projesinden oldukça memnun olduklarını dile getiriyorlar.
Çiğli Veterinerlik Hizmetleri
Çiğli Veteriner İşleri Müdürlüğü; Birimde hayvan hakları ve sağlığı göz önüne alınarak günlük sahipli hayvanlar marka verilmekte ve kayıt altına alınmakta, sahipsiz hayvanlar muayene, tedavi, aşılama, paraziter tedavi, ameliyat, kısırlaştırma ve küpeleme işlemleri uygulanmaktadır.
– Zoonoz hastalıklarla mücadele ile ilgili çalışmalar; yetki sahasındaki diğer kamu kuruluşları ile iş birliği ile koordinasyonlu olarak yapılmaktadır.
– Isırma ve tırmalama olayları sonrasında sahipsiz kedi-köpekler birimimizde müşahade altına alınıp yasal sürecini doldurduktan sonra aşılanıp, kısırlaştırılıp, küpelendikten sonra alındığı ortama geri bırakılmaktadır. Sahipli olanlar ise sahiplerinin kontrolünde müşahedeye alınıp, müşahede gününü doldurduğunda tekrar kontrol edilmektedir. Yasal gözetim süresi bitmeden ölenler ise Bornova Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsüne gönderilerek takibi yapılmaktadır.
– Trafik kazası geçirmiş, yaralanmış, acil müdahale gereken sahipsiz hayvanlar ekibimizce müdürlüğümüze alınıp, gerekli tedavi ve cerrahi müdahaleler yapılmaktadır. Bu tur acil durumlar dışında padoklarımızdaki boş alanlara da şikâyet üzerine sahipsiz hayvanlar alınıp gerekli kontrol, aşı, kısırlaştırma işlemleri yapılıp, küpelendikten sonra sahiplendirilmeye çalışılmaktadır, sahiplendirilemeyen kedi ve köpekler ise alındıkları ortama geri bırakılmaktadır.
Birim hafta içi 17:30’dan sonra ve hafta sonları klinik hizmeti vermemektedir.
Veterinerlik irtibat telefonu: 0232 376 44 77
Çiğli Yapı Ruhsat Hizmetleri
- YAPI KULLANIM İZİN BELGESİ
1. Tapuya 1 aylık değişiklik yoktur vizesi
2. Temel vizesi 3. Isı yalıtım vizesi
4. İZSU kanal bağlantı belgesi
5. Telekom uygunluk belgesi
6. Mekanik tesisat raporu
7. Her 10 bağımsız bölüm için 1 adet konteyner makbuzu
8. 13×18 ebadında her ön ve arka cephelerden ikişer adet fotoğraf
9. Proje müellefinin imzası
10. Asansör ruhsatı (projede asansör varsa)
11. İşgaliye borcu olmadığına adir yazı
12. Çevre temizlik ve emlak vergisi borcu yoktur yazısı
13. Yamanlar Vergi Dairesi’nden ilişik kesme belgesi yazısı
14. SSK’dan ilişiksiz belgesi
15. Yol borcu yoktur yazısı
16. Sığınak raporu
17. İş bitirme tutanağı
18. Harç ve ücretler
19. İskan dilekçesi
20. Bşb. Bld. İtfaiye Bşk. Yangın Yönetmeliğine uygunluk
21. Yapı kullanma izin belgesi istenilen yere gidilerek yerinde tespit
Hizmetin tamamlanma süresi:
Tüm evrakların eksiksiz tamamlanmasının ardından 1 ay içinde belge verilir
İNŞAAT RUHSATI
1. Mimari CD
2. Dilekçe
3. Vekaletname
4. Tapu (1 aylık vize)
5. İmar Durumu (1 yıllık vize)
6. Aplikasyon krokisi
7. T.U.S. Dosyası Yapı Yeri ölçü krokisi Kot krokisi
8. Kırmızı kot yazısı veya gerekirse yol profili
9. Gerekli ise kitle tastiği
10. Yol belgesi
11. Kanal belgesi
12. Numaraj krokisi ve belgesi
13. Gelir Müdürlüğünden alınmış borcu yoktur yazısı
14. Gerekli ise yapı yıkım izni
15. Yapı Denetim Evrakları
Y.B.İ.F.
Yapı denetim izin belgesi
Mal sahibiyle yapı denetim arasındaki sözleşme
Vergi levhası
İmza sirküsü
İmza yetkilisinin nüfus fotokopisi
16.Banka dekontu
Müteahhit Mal Sahibi İse
1. Ticaret Odası kaydı
2. TC kimlik no
3. Vergi mükellef belgesi
4. Noter onaylı taahhütname (inşaatın sorumluluğunu aldığına dair)
Müteahhit Firma İse
1. Mal sahibiyle müteahhit arasındaki sözleşme
2.Vergi levhası
3. İmza sirküsü
4. Ticaret Odası kaydı
5. İmza yetkilisinin nüfus cüzdanı fotokopisi
Yapı Denetim Onaylı Projeler
- 1. Mimari
- 2. Betonarme + statik
- 3. Sıhhi tesisat (İZSU ve Fen İşleri onaylı)
- 4. Elektrik (TEDAŞ ve TELEKOM onaylı)
- 5. Zemin Etüdü
- 6. Isı yalıtım hesapları
- 7. Elektrik asansör projeleri
- 8. Makine asansör projeleri
Oda belgeleri
- 1. İnşaat Mühendisi
- 2. Mimar
- 3. Makine Mühendisi
- 4. Elektrik Mühendisi
- 5. Geoteknik Mühendisi
- 6. Jeoloji Mühendisi
- 7. Jeofizik Mühendisi
17. Gerekli ise otopark dekontu
2000 m2’yi Geçen İşlerde
1. Şantiye şefi kabul tayin dilekçesi
2. Şantiye şefinin oda belgesi + TC kimlik numarası
18. Gerekli ise trafo belgesi
19. Gerekli ise istinat duvarı projesi ve ruhsatı
20. Yakıt Cinsi dilekçesi
21. Muvafakatname (bitişik nizamlarda balkon yanaşmaları için)
22. Gerekli ise ÇED raporu
23. İtfaiye raporu
24. İşyeri teslim tutanağı
Hizmetin Tamamlanma Süresi:
Evrakların tamamlanmasının ardından 1 ay içinde belge verilir.
İMAR DURUMU
1. Dilekçe
2. Tapu fotokopisi
3. Mal sahibi değil ise vekaletname
Hizmetin Tamamlanma Süresi:
Evrakların tamamlanmasının ardından 1 ay içinde belge verilir.
NUMARATAJ
1. Dilekçe
2. Tapu fotokopisi
3. İmar Durumu
4. Numarataj krokisi
5. Mal sahibi değil ise vekaletname
Hizmetin Tamamlanma Süresi:
Evrakların tamamlanmasının ardından 1 ay içinde belge verilir.
KIRMIZI KOT VE YOL KATILIM
1. Dilekçe
2. Tapu fotokopisi
3. Aplikasyon
4. İmar durumu
Hizmetin Tamamlanma Süresi:
Evrakların tamamlanmasının ardından 1 ay içinde belge verilir.
TEMEL – SUBASMAN – APLİKASYON VİZESİ
1. Dilekçe
2. Tapu fotokopisi
3. İnşaat ruhsatının aslı
4. Subasman vizesinde yapı denetimin sakınca yoktur yazısı
Hizmetin Tamamlanma Süresi:
Evrakların tamamlanmasının ardından 1 ay içinde belge verilir.
TUS DOSYASI
1. Dilekçe, teknik rapor, H.K.M.O. tip imar yönetmeliği şartnamesine ilişkin sözleşme
2. Oda sicil kayıt belgesi
3. Durum haritası
4. Yapı yeri uygulama krokisi
5. Poligon rapor krokisi
6. İmar durumu
7. Aplikasyon krokisi
8. Tapu senedi
9. Yapı yeri uygulama sorumluluğu ve yapım kontrol belgesi
10. Taahütname
Hizmetin Tamamlanma Süresi:
Evrakların tamamlanmasının ardından 1 ay içinde belge verilir.