SİNOP ÜNİVERSİTESİ SU ALTI TEKNOLOJİSİ MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRETİM ÜYESİ KARSLI: “DENİZDEN CEP TELEFONUNDAN ARABA LASTİĞİNE KADAR ÇÖPLER ÇIKTI”
MUSTAFA USTA
Sinop Üniversitesi Su Altı Teknolojisi Meslek Yüksekokulu öğrencileri Çevre Haftası dolayısıyla denizde dip temizliği yaparak çuvallar dolusu çöp çıkardı. Sinop Üniversitesi Su Altı Teknolojisi Öğretim Üyesi Dr. Zafer Karslı, “Denizden cep telefonundan, dişliğe varana kadar çeşitli çöpler çıktı. Klasik olarak otomobil lastikleri, şişeler, sandalye bunun gibi kirlilik oluşturabilecek etken var. Bunları temizlemek mümkün değil. Bunları denize atmamamız gerekiyor” dedi.
Sinop Üniversitesi Su Altı Teknolojisi Meslek Yüksekokulu öğrencisi dalgıçlar, Çevre Haftası nedeniyle denizde dip temizliği yaptı. Çuvallarla denize dalan öğrenciler kıyı kısa sürede büyük miktarda çöp çıkardı.
“DENİZ TEMİZLEMEKLE BİTMİYOR”
Öğretim Üyesi Dr. Zafer Karslı, şunları söyledi:
“Bugün Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında bir dalış gerçekleştirdik. Farkındalık oluşturmak adına deniz temizliği yaptık. Tabi deniz temizlemekle bitmiyor. Burada önemli olan kirletmemek. Biz o farkındalığı oluşturarak bu bilincin yerleşmesinde katkı sağlamak istedik. İnşallah daha temiz bir dünyada, daha temiz bir Sinop’ta yaşamayı ümit ediyorum. Taşkın sonucu bir miktar kirlilik denize ulaşıyor. Onun önüne geçmek çok mümkün değil. Biz eğer yapay yollardan denizi kirletmezsek deniz kendini temizler, doğa kendini temizler. Biz sadece dışarıdan insan eliyle olan kirliliği engellememiz gerekiyor. Onu engellersek bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Denizden cep telefonundan, dişliğe varana kadar çeşitli çöpler çıktı. Klasik olarak otomobil lastikleri, şişeler, sandalye bunun gibi kirlilik oluşturabilecek etken var. Bunları temizlemek mümkün değil. Bunları denize atmamamız gerekiyor.”
“SUYUN ALTI DA BİZİM”
Sinop Üniversitesi Su Altı Teknolojisi öğrencisi Sıla Tokgöz, “Denizin altındaki kirlilikleri temizlemek için geldik. Denizden takma diş çıktı, kamp sandalyesi ve çaydanlık çıktı. Onun dışında şişeler, plastikler ve kağıt çıktı. İnsanlar denizleri kirletmeseler daha uzun süre bizlerin olabilir. Suyun altı da bizim. Çevremiz gibi suları da korusak daha güzel olur” diye konuştu.
Sinop Üniversitesi Su Altı Teknolojisi öğrencisi Gökay Demirel ise “Denize atılan çöp sorununu çözmeye çalışıyoruz. Denizin altından ilginç olarak bıçak ve takma diş çıktı. Genelde insanların dikkatsizce attığı çöpler de çıktı. Denizin altı selden sonra daha bulanık oldu” dedi.
Denizden çıkarılan atık malzemeler bir süre sergilendikten sonra Sinop Belediyesi ekipleri tarafından alındı.
Art’s Magazin – Yurt