YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ REKTÖR YARDIMCISI YILMAZ: “KENEVİR ALANINDA 60 CİVARINDA BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ YÜRÜTÜLÜYOR”

service

YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ REKTÖR YARDIMCISI YILMAZ: “KENEVİR ALANINDA 60 CİVARINDA BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ YÜRÜTÜLÜYOR”

SEYFİ ÇELİKKAYA

Yozgat Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Koordinatörü, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Yılmaz, endüstriyel kenevir alanında üç yıldır önemli çalışmalar yapıldığını belirterek, üniversite bünyesinde 60 civarında bilimsel araştırma projesinin yürütüldüğünü söyledi. Yılmaz, Yozgat’ta kenevir ile ilgili yatırım yapmak isteyen firmaların da hazırlıklar yaptığını bildirdi.

Yozgat Bozok Üniversitesi Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Koordinatörü Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde kenevir ile ilgili düzenlemelerin de bulunduğunu belirterek, yasanın çıkması ile medikal amaçlı kenevir üretimleri ve bununla ilgili sektörel gelişmelerin artacağını söyledi. Kenevirin Yozgat Bozok Üniversitesi’nin ihtisas alanında şekillenen bir bitki olduğunu kaydeden Yılmaz, “Endüstriyel kenevir bizim alanımız. 2020 Ocak’tan itibaren yaklaşık üç yıldır bu alanda yoğun çalışmalar yapıyoruz” dedi.

KENEVİRİN KULLANIM ALANI ÇOK GENİŞ

Güngör Yılmaz şunları söyledi:

“Kenevirin tarımıyla, sanayisiyle; sanayi dediğimizde tekstili, selülozu, otomotiv, kimyası, tıbbı, ilacı, kompozit malzemesi, kozmetik ürünler pek çok alanda çalışmalar yürütüyoruz. Yaklaşık 60 civarında bilimsel araştırma projesi kenevirle ilgili yürütülüyor. Bu alanda çok sayıda arkadaşımız görev almış, her bir projede ortalama üç kişi olsa yaklaşık olarak 150 veya daha fazla sayıda arkadaş kenevir ilgili bilgi üretmeye gayret ediyor. Bunun içerisinde tabi tarımsal sorunların çözümüne dair, yeni çeşit geliştirmeye dair, kimyasal kompozisyonu dair, ilaç sektöründe kullanımı ile ilgili kişisel gelişim ürünleri veya kozmetik alanında yeni ürünler geliştirmeye kremden şampuana kadar merheminden sabuna kadar pek çok alanda ürün geliştirme içeren çalışmalar yapan arkadaşlarımız var. Bir taraftan tekstille ilgili çalışmalar var.”

Sera koşullarında yıl içerisinde birkaç döngü alabileceklerinin de altını çizen Yılmaz, “Belki 10 yıllık işi 3 yıl içerisinde 4 yıl içerisinde tamamlayacağız. Yıl içerisinde birden fazla kontrollü işte ışık veya sıcaklık kontrolünü sağlayarak daha hızlı üretim yaparak bunları gerçekleştireceğiz. Üretimden ziyade bize AR-GE’de çok büyük avantaj sağlayacak bu seralar” dedi.

“KENEVİRİN YEŞİL AKSAMININ ÜRETİLEBİLMESİNİN ÖNÜ AÇILIYOR”

Yılmaz, kenevir bitkisinin tarımı ve kullanımı gibi konuları içeren kanun teklifinin kanunlaşmasıyla AR-GE çalışmalarının sahaya yansıyıp, üretime geçileceğini belirterek şöyle konuştu:

“Tarım Kanunu’nun içerisindeki yasada medikal kenevir, yani kenevirin yeşil aksamının üretilebilmesinin önü açılıyor. Türkiye’de Tarım Bakanlığı ve Toprak Mahsulleri Ofisi koordinatör kuruluş olarak o yasa içerisinde görev alacak. Dolayısıyla bu gelişme çok önemli bir gelişme, ülkemiz için tarihi bir gelişme. Yasa ortaya çıktığında, gerçekleştiğinde, hayata geçtiğinde artık kontrolü ruhsatlı, denetime tabi ne olursa olsun önemli değil. Medikal amaçlı kenevir üretimleri ve bununla ilgili sektörel gelişmeler sayısı artacaktır. Bizim açımızdan da AR-GE’nin önünde hiçbir engel yok, her türlü araştırma geliştirme yapabiliriz. AR-GE’nin sahaya yansıması ve üretime geçebilmesi için mutlaka o yasal düzenlemeye ihtiyacımız vardı. Umuyorum önümüzdeki günlerde yasalaşacağını düşünüyorum.”

Art’s Magazin  Yurt

YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ REKTÖR YARDIMCISI YILMAZ: “KENEVİR ALANINDA 60 CİVARINDA BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ YÜRÜTÜLÜYOR”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Arts Magazin ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!