AdSense Onayı Nasıl Alırım? Web Sitemi AdSense İçin Nasıl Hazırlamalıyım?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AdSense Onayı Nasıl Alırım? Web Sitemi AdSense İçin Nasıl Hazırlamalıyım?

AdSense Onayı Nasıl Alırım? Web Sitemi AdSense İçin Nasıl Hazırlamalıyım?

Bu yazımızda size web sitenizin AdSense başvurusu yapmadan önce nelere dikkat etmeniz gerektiğini aktaracağız. AdSense onayı almak için ilk kural sitenizin AdSense Politikalarına uygun olmasıdır.

Bazı durumlarda size geniş açıklama yapılmaz ve AdSense Politikalarına uygun değil ya da Değersiz İçerik gibi dönüşler olabilir. Tüm bunları sırasıyla inceleyelim.

Öncelikle bu yazının sihirli bir dokunuş olmadığını ve bir anda sıfırdan kurduğunuz siteye onay alamayacağınızı hatırlatmak isterim. En önemli kriterlerden bir tanesi sitenizin index sayısıdır.

Indexi açıklamam gerekirse web sitenizde yayınlanan sayfa, yazı vb içeriklerin Google arama sayfalarına eklenmesine verilen isimdir. Sitenizde kaç sayfa ekli olduğunu öğrenmek için site:sitenizinadresi.com şeklinde arama motorunda sorgulamanız size bu cevabı verecektir.

AdSense Onayı Nasıl Alırım? Web Sitemi AdSense İçin Nasıl Hazırlamalıyım?

Yukarıdaki görselde artsmagazin.com için bir arama yaptım. Yaklaşık 32400 sayfanın şu an indexli olduğunu gördüm. Bu artsmagazin.com sitenizde 32400 içerik olduğu anlamına gelmiyor.

Google Search Console‘dan baktığımda 101 bin sayfanın hariç bırakıldığını görüyorum. Hariç bırakılan sayfalar hız kaynaklı da olabilir, noindex etiketli de olabilir ya da haberlerde birden çok site aynı ajansı kullandığı için görselden kaynaklı da olabilir ve hatta güncelliğini kaybederek uzun zamandır ziyaret edilmediği için bile olabilir.

Bu yüzden sitenizde 50 yazı yayınladığınızda 50 sayfanızın Google varlıkları arasında olmayacağını ve bu yüzden de çok sayıda içeriğiniz olmasına rağmen onay alamadığınızı anlayabiliriz.

Önemli bir faktör de etiket (tag) indexlerinin sizi yanıltabilecek olması. Benim önerim SEO için de sayfanızın sağlığı için de etiketleri site haritasına eklememeniz. Yüzlerce etiketiniz ekli olsa da index almış başlıklı içerik sayınız düşükse bu hem sizi yanıltır hem de sitenize yük oluşturur. Bu yüzden etiketleri daha sağlıklı kullanmanızı öneririm. Etiketler AdSense onay sürecinde indexli sayfalar arasında gibi düşünmemeniz en sağlıklı veriyi verecektir size.

Sayfa Index Sayısını Nasıl Arttırırım?

İlk başta yapmanız gereken sayfanızda noindex olup olmadığını kontrol etmek olmalı. Noindex etiketi varsa sayfanız Google‘a eklenmeyebilir. Bunu anlamak için en basit yol Search Console panelinde manuel eklemeyi denemektir.

AdSense Onayı Nasıl Alırım? Web Sitemi AdSense İçin Nasıl Hazırlamalıyım?

Bir sayfayı manuel eklemeyi denedim ve Googlebots sayfayı tarayarak standart ekleme için bir sorun olup olmadığını, sayfanın kullanımda olduğunu ve mobil uyumlu olup olmadığını test ederek bana sayfanın ekli olduğunu bildirdi.

Teknik olarak bir sorun olmadığına göre bu sayfanın Google arama sonuçlarında ekli olması gerekir. Kontrol ettiğimiz sayfa Magazin kategori sayfamızdı. Şimdi kontrol edelim arama sonuçlarında ekli mi?

AdSense Onayı Nasıl Alırım? Web Sitemi AdSense İçin Nasıl Hazırlamalıyım?

Sayfamızın indexli olduğunu test etmiştik ama Google arama sonuçlarında çıkması index ile alakalı olsa da bu kontrole ya da işleme SERP deniyor. Serp’i özetlemem gerekirse Google’da ekli sayfalarınızın (ilk 100 içerisinde olması bazı anahtar kelimelerde bu rakam değişebilir) arama sonuçlarında gösterilmesi denebilir.

Bir sayfa indexlerde ekli olsa da arama sonuçlarında gözükmeyebilir. Burada en önemli faktör sitenin o anahtar kelime ile rekabet gücü yani SEO dediğimiz sitenizin arama motorlarındaki optimizasyonudur.

Bunun dışında sayfanızın hızı da çok önemlidir.

AdSense Onayı Nasıl Alırım? Web Sitemi AdSense İçin Nasıl Hazırlamalıyım?

Google Insights ve Gtmetrix‘ten sitenizin hızını test edebilir ve bu hizmetlerin size verdiği sonuçlara göre sitenizdeki gerekli düzenlemeleri sağlayabilirsiniz.

Bu verileri sağlıklı kullandığınız takdirde web siteniz önemli ölçüde öne çıkacaktır. Web sitenizdeki trafiğin çok fazla önemini incelemez AdSense. Bu verileri neden inceliyor ve bizden neden bunlar bekliyor diye soracak olursanız sizin Google‘daki varlıklarınız Organik trafik için en önemli unsudur. Web sitenizi bir iş yeri olarak düşünürsek, Serp‘ler de ürünlerinizdir. Ne kadar çok çeşitli ürününüz olursa kazancınız o kadar yüksek olacaktır.

Seo’yu da sizin adınıza çalışan ve hiç uyumadan sürekli iş yerinize bakan bir pazarlamacı olarak düşünebilirsiniz. Reklamı yapar, ürünü pazara sunar ve ihtiyacı olana ulaştırır. Günümüzde fiziki bir iş yeri için ne gerekliyse aslında Google AdSense kazancınız için bunun dijital karşılığı vardır.

Elbette Google bunları sizden isterken sizi yalnız bırakmıyor. Tüm bunları hazırlamanız için bir platformu var.

AdSense Onayı Nasıl Alırım? Web Sitemi AdSense İçin Nasıl Hazırlamalıyım?

Dizine ekleme api’sinden GooglePageSpeed‘e kadar pek çok özelliğe https://console.cloud.google.com/ adresine kayıt olarak ulaşabilirsiniz. Bu sayfa geliştiriciler için oluşturmuş pek çok Google ürününü test edebileceğiniz ve hatta kendinize bir uygulama yapmaya yetecek kadar alan ve özelliğe sahip bir Google hizmeti.

Sitenizde yayınladığınız yazıların daha hızlı bir şekilde Google‘da indexlenmesi için burada bir API anahtarı kurabilir, web sitenizin daha hızlı yüklenmesi için sitenize bir ağ geçidi oluşturabilir ve hatta CDN için bir ağ bile kurabilirsiniz. Bunlar için bugün uzman olmanıza da gerek yok.

Boş bir hosting paketi ve ya bilgisayarınıza kurabileceğiniz ufak bir Sanal Sunucu ile bile test edebilirsiniz. Google‘ın beklenti ve teknik gereksinimlerini tamamladıktan sonra siz içerikleri üretirken sayfanızın index almasını beklemeniz gerekecektir. Bu yeni siteler için 2 ay sürebilir ama umudunuz kırılmasın, siz kendinizi kaptırdığınızda ve öğrendiklerinizin yanında bu süreçte daha kaliteli içerikler ürettiğinizi göreceksiniz.

Sitemizin teknik gereksinimlerini yerine getirdiğimize göre şimdi sıra geldi olmazsa olmaz sayfalara. Örnekler için linkleri vereceğimiz basit ama önemli bir kaç sayfa eklemeniz gerekli. Künye, SSS (Sık Sorulan Sorular ve Gizlilik Politikası kritik sayfalardır. Bu sayfalar sadece Google için değil günümüzde pek çok ülkenin Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK) çerçevesinde yasal bir zorunluluk.

Türkiye‘de şu an için mecburi olmasa da siz sadece Türkiye‘de hizmet vermeyeceğiniz için bunları eklemeniz gerekli. Bunlar dışında Bing, Huawei Petal Search gibi konsollarda bu verileri arayacaktır, özellikle bir haber siteniz varsa bu veriler olmadan kesinlikle onay alamazsınız.

Hatta Meta (Facebook) bu zorunluluğu bir adım ileri taşıyarak Fecabook Businnes için ek sayfalar talep edebilmektedir. WhatsApp Business onaylı bir hesaba sahip olmak istiyorsanız mutlaka bu özellikleri taşıyan bir siteniz olması gerektiğini de unutmayın.

Google Algoritmaları doğallığa ve yakın zamandaki güncellemelerle mobil kullanıcıların ve taşınabilir teknolojilerin artmasıyla mobil site hızlarına önem verdiğini unutmayın.

Robots.txt Dosyası

İsminden de anlaşılacağı gibi robotlar daha doğrusu sitenizi tarayan botlar için yol gösteren bir robotlar için site kulanım kılavuzu olarak tanımlayabiliriz bu dosyayı.

Bu dosyada site haritanız, hangi sayfaların taranacağı izinleri ve hangi sayfaların indexlenmemesi gerektiği, botların taramasına hangi sayfalar engellenmiş gibi bilgileri işleyebilirsiniz. Robots.txt dosyasında tarama dediğiniz sayfalar nadir olsa da eklenebilir ama siz bota taraması için bir yol göstermezseniz bot sayfanızı kapalı görebilir.

AdSense onayı alacak sitenin admin paneli vs gibi sayfaları hariç tüm sayfaları tüm dünyada açık ve kullanılabilir olmalı. Siz sayfanızı açık görebilirsiniz ama bot kardeşlerimiz 0 ve 1 ile komut aldığı için açık ama bana izin vermemiş demez sitenizi yok sayar ve bu da onay almanızı engelleyebilir.

en kolay şekilde aşağıdaki gibi bir robots.txt dosyası oluşturabilirsiniz;

User-agent: Googlebot
Disallow: /nogooglebot/

User-agent: *
Allow: /

Sitemap: http://www.example.com/sitemap.xml

Sitemap oluşturmanız önemlidir. Site haritalarını Google sürekli belirli aralıklarla tarar ve güncelleme yeni yazı gibi verilerin Google Search Console‘a eklenmesini sağlar. Özellikle haber sitesi gibi sürekli içerik üreten ve zamanla yarışan siteler için içerik ne kadar hızlı eklenirse o kadar öne çıkma şansınız olur.

Yukarıdaki örnekte Google Bot‘un sitenizi ziyaret edilebileceğini ve ziyaret edeceği yolu gösteriyoruz. Google sadece tek bot kullanmaz. Google Adsbot vb birden çok botu vardır ve siz uyurken bile bu botlar sizin için çalışarak sitenize hizmet eder.

User-agent: Unnecessarybot
Disallow: /

User-agent: *
Allow: /

Yukarıdaki kod ise Gereksiz Botlar hariç tüm botların sitenizi gezebileceğini ifade eder. Bu özelliği kullanmanız sağlıklı olabilir. Kötü amaçlı botlar için büyük bir engel olmasa da yine de bir önlem sağlamış olur.

Sitenizin Güvenliği

AdSense sizin kullandığınız tema için bir lisans sorgusu yapmıyor olsa da premium bir tema kullanıyorsanız ve bunu satın almadan warez olarak eklediyseniz bu siteniz ve sizin için bir güvenlik açığı oluşturabilir.

Öncelikle şunu bilmeniz önemli. Tema tasarımı yapan kişiler ve firmalar anlaşılacağı gibi konusunda uzman kişiler. Para kazanacakları bir tema üretirken bu tarz durumlar için de önlemler alırlar. Pek çok premium tema da dinleme diye adlandırılan ve lisansların kırıldığı anlaşıldığında sitenizi etkisiz hale getirecek gizli bir özellik kullanılıyor.

Akşam temayı kurdunuz sabah site havaya uçacak değil elbette ama fark edildiğiniz bu kod kullanılarak siteniz uyutulabilir. Etkisiz hale gelmesi sunucunuza zarar vermese de ayıklamak için zaman harcayacağınız kesin.

Diyelim ki kullandığınız tema warez ve kill ya da dinleme kodu ile önlem alınmadı ya da bu önlemler de kırıldı. O zaman bu temayı kırmak için kullanılan program güvenlik hatası verebilir. Google Şeffaflık Raporu ile sitenizi taramanız, sitenizdeki olası riskleri tespit etmenize yardımcı olacaktır.

Aynı zamanda bu raporda kırılan sitede kullanılan crack vb dosyalar tespit edileceği için warez bir site kullanıyorsanız AdSense başvurunuz olumlu olmayacaktır. Hatta Google Ads için de reklam veremezsiniz.

Bu açık ileri seviyede ise siteniz yaptırım bile alabilir. Tema dışında sitenizde tespit edilen güvenlik açıkları AdSense ekosistemine zarar vermemesi için siteniz engellenebilir.

Hemen hemen hepimiz crackli bir oyun kurmuştur bilgisayarına. Anti-virüsbu crack için nasıl uyarı veriyorsa web siteleri de bu uyarıyı görecektir.

Bazı söylentiler açık kaynak kodlu olduğu için WordPress‘e bu konuda atıf yapsa da sorunun kaynağı WordPress değil kullanılan eklenti ve temalardır. Bir eklenti veya tema kurmadan önce anti-virüs taramasından geçirmenizi öneririm. Sunucu seviyesinde ya da Sanal Sunucu kullanıyorsanız bunu sunucunuza da ekleyebilirsiniz.

Elbette tüm warez tema ve scriptler bu tarz hatalar vermez.

AdSense Başvurusu İncelenirken Bunları Kesinlikle Yapmayın

Yukarıda aktardığım tüm koşulları sağladınız, siteniz tamamen güncel ve özgün. AdSense bazı site türleri ve bazı içeriklere izin vermeyebilir.

AdSense başvurunuz sırasında sitenizde farklı reklamlar olmasını önermem. Elbette AdSense buna karşı değildir ama sitenizde çok fazla reklam olacağı hissini uyandırmak istemezsiniz.

AdSense reklamları olan siteler için sayfa da 5 reklam olması önerilmektedir. Her reklam birimi GPT isteği yapacağı için sitenizin hızı etkilenebilir ve reklamlar gösterilmeyebilir.

Ukrayna’daki savaş nedeniyle; bu savaştan çıkar sağlayan, savaşı inkâr eden veya hoş gören içerikler, Küresel İklim Krizine karşıt görüşler ve Aşı Karşıtlığı propaganda yapan siteler AdSense programına dahil edilmiyor.

Bunların dışında bahis siteleri ve bahise özendirici siteler, Canlı hayvan satışı yapan siteler, pornografi veya cinsel içerik içeren siteler, Tehlikeli veya hakaret barındıran içerik barındıran siteler, Hayvanlara eziyet içerikleri içeren siteler, Gerçeğe aykırı içerikler AdSense tarafından kabul görmeme sebebiniz olabilir.

Bunlardan birini içermiyor olsa bile bir SEO programı kullanıyorsanız, programın ürettiği anahtar kelimelerden biri veya birkaçı buna atıf yapıyor olabilir ve bu yüzden de onay alamayabilirsiniz. Bu yüzden anahtar kelimelerin takibini sağlamanız da önemlidir.

Daha fazla sorunuz varsa ya da görüş alışverişinde bulunmak istiyorsanız Google AdSense Topluluğu‘nu ziyaret edebilirsiniz.

Önemli Not: Bu yazıda yer alan bilgiler kişisel deneyimlere ve genel AdSense politikalarına dayanmaktadır. AdSense Ürün Uzmanı olmamız Google AdSense görüşlerini paylaştığımız anlamına gelmiyor.

Bu yazının içeriği 1 Mayıs 2022 tarihini kapsadığı için güncel bilgiler içermiyor olabilir. Okuduğunuz tarihe göre güncel bilgilere ve tüm detaylara AdSense Yayıncı Politikaları‘ndan ulaşabilirsiniz.

AdSense Onayı Nasıl Alırım? Web Sitemi AdSense İçin Nasıl Hazırlamalıyım?

AdSense Onayı Nasıl Alırım? Web Sitemi AdSense İçin Nasıl Hazırlamalıyım?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Arts Magazin ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!