EĞİTİM-İŞ MALATYA ŞUBE BAŞKANI KARA: “ÖĞRENCİLER KENDİ İLİNDE YA DA YAKIN İLLERDE DEĞİL UZAK İLLERDE SINAVA GİRMEYLE KARŞI KARŞIYA BIRAKILIYOR”
Eğitim-İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Hüseyin Kara, ÖSYM’nin Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek lise öğrencilerini sınava giriş yeri olarak uzak illere vermesine tepki gösterdi. Kara, “Sınava girecek olan öğrenciler dezavantajlı durumdalar, depremden yeni çıktılar. Zaten moral motivasyon çok düşük. Bütün bunlara ilave olarak yetmiyormuş gibi kendi ilinde ya da yakın illerde değil uzak illerde sınava girmeleriyle karşı karşıya bırakıyorlar. Bu kabul edilemez. ÖSYM maalesef burada iyi bir sınav verememiştir” dedi.
Eğitim-İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Hüseyin Kara, ÖSYM’nin YKS’ye girecek lise öğrencilerini farklı illere vermesiyle ilgili açıklama yaptı. Kara, şunları söyledi:
“ADİL BİR SINAV OLMADI”
“Liseler Giriş Sınavı (LGS) yapıldı. Biz başından beri söylüyoruz; Malatya’nın da içinde bulunduğu 6 Şubat’taki depremlerde yoğun olarak etkilenen öğrencilerimize pozitif ayrımcılık yapılarak, onlara kontenjan ayrılmalıdır. Bir şekilde yaşadıkları o depresyondan çıkış, sınav stresi ve bulundukları ortama bakıldığında adil bir sınav olmadı. Depremden etkilenmeyen bir ildeki öğrenci sınava normal koşullarda hazırlanarak girdi ama deprem bölgesindeki öğrenciler maalesef ne eğitim-öğretimden istifade edebildiler ne kaynak konusunda yeterince edinebildiler. Zaten ortamda çalışmaya çok müsait değil. Çadır ve konteynerde aynı aile fertleriyle yaşarken çalışıp, bunun sonucunda bir başarı elde etmek oldukça zor.
“SINAVA NASIL GİDECEKLER?”
ÖSYM bu bölgelerdeki öğrencilerin komşu illerde sınava gireceklerini açıkladı. Bize gelen şikayetlere baktığımızda sınava girecek olan öğrencilerimiz sınava giriş için sistemi açtıklarında sınava girilebilecek iller arasında Malatya’nın da olduğunu gördüler. Önce Malatya sonra da yakın illeri tercih ettiler ama Mardin, Sivas, Antalya gibi farklı illerde sınava girecek öğrencilerimizin olduğunu tespit ettik. Bu anlaşılabilir bir durum değildir. Siz bir sınava gireceksiniz, sınav sonucuna göre belki iyi bir üniversiteyi kazanıp geleceğinizi şekillendireceksiniz ama sınava gireceğiniz şehre bir gün önceden gitseniz yorgun olacaksınız, aynı gün gitme şansınız yok. Küçük çocuğu olup da sınava girecek olan kişiler var, onlar sınava çocuklarıyla nasıl gidecekler? Bütün bunlar sorun olarak karşımıza çıkıyor.”
“KABUL EDİLEBİLİR BİR DURJM DEĞİL”
“Bakanlık ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü mademki okullarda eğitim-öğretimi yapabiliyor, o zaman sınavı da Malatya’da yapabilirdi” değerlendirmesini yapan Kara, şöyle konuştu:
“Burada tam bir çelişki söz konusu. Siz eğitim, öğretim faaliyetlerinin devam ettiğini ve okulların sağlam olduğunu söylüyorsunuz, öğrencileri okullara alıyorsunuz ama bir diğer taraftan sınavın Malatya’da yapılmaması gibi bir sonuç ortaya çıkıyor. Zaten sınava girecek olan öğrenciler dezavantajlı durumdalar, depremden yeni çıktılar. Zaten moral motivasyon çok düşük. Bütün bunlara ilave olarak yetmiyormuş gibi kendi ilinde ya da yakın illerde değil uzak illerde sınava girmeleriyle karşı karşıya bırakıyorlar. Bu kabul edilemez. ÖSYM maalesef burada iyi bir sınav verememiştir. Öğrencilerimiz her şeye rağmen sınava girecekler ve başarılı olmaya çalışacaklar.”
Art’s Magazin – Yurt