İzmir’de Kara Gece! Göztepe-Altay Maçı Tatil Edildi, Altay Taraftarı Sahadan Çıkamadı Hala…
Türkiye’de futbol İzmir’de başladı. 1908’de Rumlar, Ermeniler ve İngilizler tarafından kurulan takımlara rakip çıkan Kadızade Zühtü Işıl, Kadızade Raşit, Süreyya İplikçi, Refik Civelek, Osman Nuri ve Örnekköylü Hüseyin’den oluşan 6 Karşıyakalı genç, aralarında para toplayarak satın aldıkları futbol topuyla Rus asıllı Karşıyakalı bir aileye ait olan boş bir arsada futbol oynamaya başladılar.
Altay, Karşıyaka’nın o yıllardaki en büyük rakibi oldu. 1920’li yıllara kadar gösterdiği başarılarla Karşıyaka’nın bir adım önüne geçse de başarıyı sahiplenme duygusu Altay’ın içindeki grupları birer birer ayrılmaya sevk etti. 1923 yılında Altınordu Altay’dan ayrılarak İzmir’in üçüncü futbol kulübü olarak kurudu. İki sene sonra ise Altay’ın Aydın’a yaptığı seyahat sırasında grupta bir anlaşmazlık çıktı ve Güzelyalı’daki gençler 1925 senesinde nihayet Göztepe’yi kurdu

Gazi Mustafa Kemal`in genç Türkiye Cumhuriyeti`nin Cumhurbaşkanı olarak ilk ziyaret ettiği kulüp Karşıyaka Spor Kulübü`dür. Kendisinin kulübe yaptığı iki ziyarette imzaladığı hatıra defterindeki yazılar da aşağıda yer almaktadır.
“Karşıyaka Spor Kulübü`nde karşı karşıya bulunduğum gençlik iftihara şayandır. Bu gençlik muvacehesinde istikbalin kuvvetli saadeti ne bariz görünmektedir.”
Mustafa Kemal Atatürk – 13 Ekim 1925
Bugün Düşman Kalmayınca Birbirlerine mi Düşman Oldular?
Türk sporunun beşiği diyebileceğimiz İzmir’de kara bir gece yaşandı.
Spor Toto 1. Lig’de Göztepe ile Altay arasında oynanan İzmir derbisi, çıkan olaylar nedeniyle tatil edildi. Altay tribünlerinden Göztepelilerin bulunduğu bölüme atılan fişek nedeniyle bir taraftar yaralandı. İki ambulansın yaralanan taraftara müdahale etmek için bölgeye geldiği sırada saha içerisine giren bir kişi, Altay kalecisi Ozan Evrim Özenç’in kafasına köşe direğiyle vurdu. Hakem maçı tatil ederken yaralanan taraftar ile kaleci Ozan Evrim Özenç hastaneye kaldırıldı.

Gürsel Aksel Stadı’nda bugün oynanan karşılaşmanın 19. dakikasında, Altay tribünlerinden Göztepeli taraftarların bulunduğu bölüme bir fişek atıldı. Fişeğin isabet ettiği bir taraftar yaralanırken iki ambulans yaralının bulunduğu tribüne doğru hareket etti. Bu sırada bir kişi, sahaya girerek köşe direğini söktü ve direkle Altay kalecisi Ozan Evrim Özenç’in kafasına vurdu. Ozan Evrim Özenç’e iki darbe vuran saldırgan, güvenlik güçleri tarafından yakalandı.
HASTANEYE KALDIRILDILAR
Olaylar nedeniyle oyuncuları soyunma odasına gönderen hakem maçı tatil etti. Stat tahliye edilirken iki takım oyuncuları arasında soyunma odasında da gerginlik yaşandığı bildirildi. Tribünden gelen fişek nedeniyle kanlar içinde kalan Göztepe taraftarı Mehmet Çakır ile kafasına darbe alan kaleci Ozan Evrim Özenç, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Mehmet Çakır ve Ozan Evrim Özenç’in durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Emniyet güçlerinin fişeği atan kişi veya kişileri arama çalışmaları sürüyor.
DERVİŞOĞLU ŞİDDETİ KINADI
İYİ Parti TBMM Grup Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, sosyal medya hesabından, “Göztepe-Altay maçında yaşanan olayları şiddetle kınıyorum. Tribünde ve sahada yaşanan vahşet, sportif rekabet ile asla ilişkilendirilemez. Esasen, İzmir’in süper ligde temsilcisiz kalmasına sebep olan bu fanatizmin sağduyulu İzmirlinin vicdanında bulacağı bir karşılık da yoktur” açıklamasını yaptı.
2007’de TV Kanalı Basılmıştı
2007 yılında Karşıyaka’nın berabere kaldığı maç sonrası bir grup Karşıyaka taraftarı EGE TV’nin canlı yayınını basmış ve stüdyoya zarar verdikten sonra ayrılmıştı.
2003 Yılında Karşıyakalı Tarafarlar, Göztepeliler’in Bulunduğu Kafeyi Bastı
Mustafa Kemal Sahil Bulvarı‘na gece iki ayrı otomobille gelen Yeşil-Kırmızılı taraftarlar Göztepeli taraftarların çoğunlukta olduğu ”Vision Cafe” de olay çıkardılar. Sandalyeleri parçalayan, camları kıran fanatik taraftarlar, bu arada silahlarla da rast gele ateş ettiler. Silahlardan çıkan mermiler, park halinde bulunan 4 özel otomobile isabet etti ve camlarının kırılmasına neden olmuştu.
Vision Cafe’de çıkan olaylarda Göztepe taraftarı olduğu belirlenen K. N. adındaki genç, ayağından hafif yaralandı. Yaralı gencin tedavisi ayakta yapıldı. Arkadaşlarıyla birlikte çay içmekte olan E. Y. adındaki genç kız ise sırtına isabet eden cam parçası sonucu hafif yaralandı. Y’nin tedavisi 9 Eylül Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ayakta yapılmıştı.
1990’lardan Gelen Rekabet
1990’ların başında Göztepe-Karşıyaka maçlarında şiddet çok sık yaşanır olmaya başlayınca güvenlik nedeniyle Göztepe’nin 1997-98 sezonunda 2. Lig’de İstanbul Grubu’na verilmesine karar verildi.1998-99 sezonunda ise yine İstanbul Grubu’nda yer aldı ve buradan 1. Lig’e çıktı. 2003 yılındaki Türkiye Spor Yazarları Derneği Kupası maçında önemli olaylar çıktı.
Maç öncesi Alsancak’da büyük olaylar ve yaralanmalar yaşandı. Maç esnasında Karşıyaka taraftarları arasında çıkan kavgada bir kişi öldü. Maç içinde çıkan olaylarda dört taraftar ve sekiz polis yaralandı. Ayrıca maçta İstiklâl Marşı karşılıklı tezahüratlar sonucu okunamadı. Karşılaşmanın sonlarında atılan yabancı cisimler sonucu karşılaşma oynanamaz hale geldi. Hakem Gürcan Temizel, sahaya yabancı madde atılması üzerine sahanın kapatılmasına, karşılaşmanın seyircisiz oynanması kararına kadar varabilecek iki anons yaptırdı.
Karşılaşma, sahaya atılan cisimler nedeniyle yaklaşık 6 dakika durdu. Hakem süre tamamlanmadan maçı bitirdi. Aynı sene lig maçında ise devre arasında telleri aşan taraftarlar arasında kale arkasında büyük bir kavga yaşandı. Bir gazetenin karşılaşma sonrası verdiği başlık ise anlamlıydı : Karşıyaka:5 Göztepe:2 Azrail:0
İzmir’de yaşanan derbi gerginlikleri saymakla bitmiyor. Sahada kalmayan rekabet sokağa dökülünce futbol ilerleyemiyor, sponsor bulamıyor.
Altınordu gibi adete futolcu fabrikası bir kulüp ilerleyemiyor. İzmir’in gençleri spor için İzmir’de kalmıyor. Yaşanan tüm olaylardan sporcular da olumsuz etkileniyor.
Yardım alamadığı için Bucaspor sarı-lacivert renklerine eski başkanlarından Yusuf Muhafız’ın döneminde “kırmızı” rengi eklenmişti daha sonra genel kurul kararıyla iptal edilmişti.
Türk Futbolunun Beşiği İzmir Süper Lig’de Yok
İttihat ve Terakki Partisi’nin İkinci Meşrutiyet’i ilan ettiği 1908 yılında Türkiye‘de futbol genellikle yabancılar tarafından oynanmaktaydı. İzmir’deki bütün takımlar Rumlar, Ermeniler ve İngilizler tarafından kurulmuştu. Panionios ve Apollon bu takımların önde gelenleriydi.
Maçlar azınlıklar arasında oynanmaktaydı ve bu azınlıklar diğer şehirlerde olduğu gibi İzmir’de de futbola hakim durumdaydılar. Bu tarihte Kadızade Zühtü Işıl, Kadızade Raşit, Süreyya İplikçi, Refik Civelek, Osman Nuri ve Örnekköylü Hüseyin’den oluşan 6 Karşıyakalı genç, aralarında para toplayarak satın aldıkları futbol topuyla Rus asıllı Karşıyakalı bir aileye ait olan boş bir arsada futbol oynamaya başladılar.
Bu denli tarihe sahip olan bir şehirde bugün şu an itibari ile Altay taraftarı halen sahadan çıkmadı…
